måndag 15 mars 2010

Junker Thellbro informerar.

Imorgon har vi spenderat en hel kalendermånad här på Island. En kort resumé, eller pre memoria om ni så vill, av vårt arbete följer här nedan.

De första två veckorna av vår tid här på skrifstofan (läs: kontoret) präglades av en kvalificerad ambivalens kring hur vi skulle greppa vår uppgift. För att komma igång föll vi tillbaka till att skapa listor på nödvändig information som vi tänkte oss behöva för vårt arbete. Det ledde till studiebesök på både trafikkontoret på Reykjavik kommun och hos Svenska ambassaden, litteratursökning på bokasafn (läs: biblioteket), försök till områdesinventering, nagelfarande av kontorsbibliteket, djupdykningar i isländska väder- och geotekniska rapporter, samt några ansatser till kvalitativa samtal med islänningar om hur den isländska kulturen och folklivet är.

Veckan därefter fick vi även tillfället att presenter oss och vår utbildning för 3:e års ingenjörsstudenter vid Háskóli Islands (Islands universitet). Det var deras planerarprofessor som bjöd in oss. Han var mycket intresserad av vår utbildning och ville således att vi skulle presentera den för hans studenter eftersom de nu i vår ska söka vidare till någon masterutbildning. Vidare studiebesök hos kommunen och rundresor i området och dess omnejd bokades också. Frågan vi ställer oss är om vi någonsin kommer känna oss redo att sätta pennan mot pappret och självsäker kunna skissa fram ett förslag. Vet man någonsin så mycket att man vågar påstå att man gör något fullkomligt rätt?

Som det är just nu har vår info-lista lett fram till att vi formligen står upp till knäna i böcker, rapporter och allsköns publicerat material om Island, Reykjavik och Gamla hamnen. Skisspennorna, skisspappret och kartmaterialet ligger orört på bänken intill oss i väntan på att vi ska bli på det klara med planeringsförutsättningarna (om det någonsin kommer att inträffa). Vi räknar med att vi kommer behöva minst 3 veckor till innan vi kan kasta oss in i design charletten, krypa in i vår kreativa borg, och teckna fram ett första förslag på hur den Gamla hamnen kan utvecklas i framtiden.

Så här ser dagformen ut idag:

2 kommentarer:

  1. Kul å bli uppdaterad. Och attans vad tiden springer ifrån en. Jag minns de fagra dagarna med Doodle Jump i grupprummet på plan 4. Vart tog de vägen? :(

    Spännande med utbildningen ni fick besöka. Kanske vi får hit en massa isländska blivande planerare. Fortsätter ni ert duktiga arbete så kan ni ju även presentera det på Universitetet kanske för samma studenter igen. Det hade varit riktigt kul. Ni kanske ska sätta den där planerar-professorn i kontakt med Gunnar här.

    Bra att se att Martin arbetar. Känns skönt att en klippa står fast i stormen som rasar omkring er. Vi vet ändå att du Simon mest bara glider runt och försöker finna dåliga ursäkter att slå mitt rekord på Doodle Jump!

    SvaraRadera
  2. Hur lång månad? 28, 29, 30 eller 31 dagar?

    SvaraRadera