måndag 22 mars 2010

Eldgos í Eyjafjallajökli

Som många nu har blivit varse har en vulkan återigen fått utbrott här på Island. Denna gång har det skett i Eyjafjallajökul, ett fjäll/glaciärområde cirka 15 mil från Reykjavik. Det har sedan veckor tillbaka varit oroväckande jordskalv i området och forskarna har varnat om att vulkanen möjligen kan få ett utbrott. Tack vare förberedelser och varsamhet har därför de boende i området evakuerats.

Vulkanen, som vi förstått det, är av ett lugnare slag än de mer vildsinta vulkanerna som till exempel Hekla. Dessutom brast vulkanen upp ur fjället i Fimmvörduhals mitt mellan de två glaciärerna (jöklarna) Eyjafjallajökull och Mýrdalsjökull och inte under en jökel som forskarna hade befarat. Det har lett till att de förväntade smältvattensstörtfloderna inte blev så fruktansvärda som man tidigare hade trott.

Anledningen till att vulkanen fick sitt utbrott där beror på att området ligger vid den atlantiska kontinetalsprickan, som förutom att den delar Island och skapar ett högaktivt vulkanområde i landet även delar världen mellan den europeiska kontinentalplattan och den amerikanska kontinentalplattan.

Sist vulkanen vid Eyjafjallajökull fick utbrott var 1823. Vi känner oss hedrade att få uppleva dess uppvaknande då den tydligen har ett mer eller mindre törnrosasömn-beteende.

Här nedan finner ni länkar till mer information och bilder på vulkanutbrottet (vulkanutbrott heter eldgos på isländska):
http://www.mbl.is/mm/frettir/innlent/2010/03/22/gosoroi_eykst_a_ny/?ref=morenews
http://www.dn.se/nyheter/varlden/islanningar-evakuerades-efter-vulkanutbrott-1.1065026
http://www.dn.se/webbtv/nyheter/hundratals-flyr-islandsk-vulkan-1.1064950
http://www.ruv.is/flokkar/hamfarir/eldgos-fimmvorduhalsi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar