torsdag 8 april 2010

Hvernig gerum við?

Jag hade tidigare lovat att vi skulle gå in på exploateringstal och markanvändning och mer av sådant begreppsrapande men vi är inte riktigt där ännu. Däremot har vi blivit varse om vissa andra företeelser som är nog så viktiga. Nämligen väderpåverkan och drägliga levnadsmiljöer.

Hamnen är bitvis utskjuten i havsbukten och dess okuperade landskap gör att väder och vind kan härja fritt. Sjömän och fiskeindustrin som finns etablerad bryr sig nog föga om det men hur blir det om man sätter in bostäder i ekvationen? Hur stävjer man vädret och skapar drägliga boendeområden i områden som verkligen, VERKLIGEN, styrs av vädret? Stormar är inte ovanliga utan är något man kan räkna med (läs vindstyrka på 20 m/sek). Räcker det i de fallen med att planera så man bryter "tunneleffekten"?

Ge oss inspiration. Ge oss reflektion. Ge oss era tankar!



Sist och på tal om något helt annat; ett försök till park i närhet till oljedepå (finns inom vårt planområde).

6 kommentarer:

  1. när får vi höra någon fylle-historia från island? jag vill läsa om Mjöd, bärsärk och smal islänsk techno. /et

    SvaraRadera
  2. Vänta nu.. har ni inte sett "The Truman Show". Kapsla in hela hamnen i en gigantisk glaskupol. De där islänningarna har väl gott om pengar på banken? ;)

    SvaraRadera
  3. Hur går det en dag som denna med vulkanutbrottet? Har ni hört något närmare om hur länge till utbrottet skall hålla på....eller är det simon som beställt det för att malin ska bli fast där?;)

    SvaraRadera
  4. Vind:

    1, skärm med höga hus längst ut som stoppar vinden.

    2, låga hus längst ut som trappas upp längre innåt för att lyfta vinden ovan bebyggelsen.



    finns klart nackdelar med båda varianterna. Tex, konstiga vindar och få lgh. med havsutsikt, (vad man nu vill med havsutsikt till). Men ändå

    SvaraRadera
  5. Bara ett tips som jag hittade nyss, kanske kan vara kul för er att läsa!

    http://www.islandsbloggen.com/

    Anonym #2: "vad man nu vill med havsutsikt till"...haha, bra fråga ärligt talat. Finns eventuellt en tendens till ett överskattande av denna egenskap i vår samtid. Dessutom, i ett försök att ge ett svar: "...när det finns Sjöstadsparterren!"

    :-)

    SvaraRadera
  6. Tackar tackar för alla synpunkter! Vi har några små funderingar till hur vi ska planera för väder och vind. Vi får gå mer in på det senare. Nu ska vi iväg och bada i Blå lagunen - en riktig turistfälla m.a.o

    Ha de gott kära vänner!

    SvaraRadera